E-affald: Vi kan ikke Længere Ignorere det

af Marisa Frank, den Jan 4, 2024

I vores hurtigt skiftende digitale verden er vi blevet vandt til at opgradere enheder som smartphones og bærbare computere alt for hyppigt. Har du nogensinde undret dig over, hvad der sker med elektroniske produkter, efter de er brugt? Desværre bliver en stor del af elektroniske produkter ikke genanvendt, men bliver til et massivt problem kendt som elektronisk affald eller e-affald. E-affald er verdens hurtigst voksende husaffaldsstrøm med over 10 millioner tons om året alene i Europa. Selvom Europa har verdens højeste genanvendelsesrater på omkring 40%, er europæerne også de største e-affaldsproducenter pr. indbygger. Lad os ikke ignorere dette massive problem. Lad os gøre noget sammen. Til at starte med, skal vi se nærmere på dette voksende problem for bedre at forstå det og sammen finde ud af, hvordan vi kan gøre en forskel.

En person går gennem en e-affaldslosseplads. Dette foto af Ukendt licens af CC BY-SA.

Hvad er E-affald?

Definition af e-affald:

Helt simpelt er e-affald elektronisk affald. For en almindelige person er det generelt det elektronik vi bruger til dagligt og i vores husstand. Eksempler på e-affald inkluderer: telefoner, bærbare computere, tablets, fjernsyn, køleskabe, mikrobølgeovne osv.

Den voksende bunke af elektronisk affald.

Hvorfor vokser mængden af e-affald?

Den alarmerende stigning i e-affald skyldes flere ting:

  1. Kortere brug: Elektroniske produkter bruges i kortere perioder end for få årtier siden. Den gennemsnitlige levetid for smartphones, fjernsyn og støvsugere er 2,3 år kortere end deres tiltænkte levetid.
  2. Hurtig teknologisk fremskridt: Den hurtige udvikling af teknologi opmuntrer forbrugerne til at erstatte deres enheder med nyere, mere avancerede modeller, hvilket fører til en hurtig stigning i e-affald.
  3. Forbrugskulturen globalt: Den voksende middelklasse og prisen på elektroniske enheder bidrager til vores køb-og-smid-ud kultur.
  4. Planlagt forældelse: Producenter designer ofte produkter med begrænsede levetider, af forksellige grunde - det kan f.eks. være at teknologien bliver forældet i løbet af få år eller de er nødt til at bruge billigere materialer, for at presse priserne på deres produkter, hvilket alt sammen fører forbrugerne til at opgradere og for tidligt bortskaffe deres elektroniske enheder.

E-affald afsløret

Hvorfor er e-affald et problem?

E-affald udgør betydelige miljømæssige, sociale og sundhedsmæssige udfordringer:

  • E-affaldsdepoter er hotspots for miljøforurening og sociale problemer: E-affaldsdepoter udgør betydelige miljømæssige og sociale udfordringer med farlige materialer og dårlige arbejdsforhold, der påvirker lokale samfund globalt, hvilket fører til langsigtede sundhedsproblemer og miljøforurening. Den ulovlige eksport af elektroniske enheder fra regioner i vesten, kombineret med mangel på lovgivningsmæssigt tilsyn i de lande hvor det ender, forværrer problemet.
  • Giftige materialer: Elektronik indeholder farlige stoffer som bly, kviksølv og cadmium, som kan lække ud i miljøet, når de bortskaffes forkert, og udgør alvorlige sundheds- og miljørisici.
  • Ressourceudtømning: Når vi bortskaffer elektronik, spilder vi værdifulde materialer som guld, sølv og sjældne jordarter, der går tabt, når elektronik bortskaffes, hvilket intensiverer den allerede eksisterende ressourcemanglen.
  • Miljø- og sociale påvirkninger af ressourceudvinding: Jagten på ressourcer til elektroniske enheder er krævende for på vores miljø og resulterer blandt andet i vandforurening, ødelæggelse af levesteder for mange arter og skovrydning. Samtidig genererer det sociale udfordringer som farlige arbejdsforhold og menneskerettighedskrænkelser, i f.eks. minedrift og udvinding.

E-affaldsproblemet er mere end hvad øjet møder og påvirker vores verden på forskellige og indbyrdes forbundne måder. Det er afgørende, for at vi kan håndtere problemet, at vi forstår sammenhængen mellem vores eget forbrug og konskvenserne andre steder i verden.

Lad os være forandringen.

Hvordan kan vi formindske e-affald?

Nu hvor vi har forstået alvoren af e-affaldsproblemet, lad os stå sammen om at bekæmpe det. Her er forskellige måder du selv kan handle:

  1. Forlæng levetiden:
    • Omfavn nuværende teknologi: Vidste du, at de seneste fordelene ved at opgradere til helt nyt tech ofte er minimale? Du kan ofte få meget ud af at holde fast i det, du har.
    • Repair, don’t replace: Har du en revnet skærm eller et svigtende batteri? Du behøver ikke nødvendigvis at smide din enhed væk; overvej at få den repareret.
  2. Skil dig ansvarligt af med din elektronik:
    • Giv dit tehc et nyt liv: Hvis du endelig skal af med din elektronik, kan du overveje at give din gamle smartphone et nyt liv ved at sælge den. Du vil ikke kun reducere e-affald, men også tjene penge. Vil du ikke sælge? Så donér din enhed til en ven eller et familiemedlem; eller du kan endda donere den til en velgørenhedsorganisation.
    • Find genbrugscentre: Find lokale e-affaldsgenbrugscentre, hvor dine gamle gadgets kan blive korrekt genanvendt.
  3. Rethink new - fordelene ved fornyet elektronik:
    • Vælg fornyet frem for helt nyt: Hvis du er ude efter nyt tech, overvej at gå efter en genanvendt enhed for at minimere dit miljøaftryk. Vidste du, at køb af istandsatte smartphones, tablets og bærbare computere hos refurbed kan spare mellem 60% og 93% af e-affaldet ift. nyt? Hvordan ved vi dette så præcist? Vi har haft Fraunhofer Instituttet til at kvantificere besparelserne for 5 af vores bedstsælgende produkter gennem en omfattende undersøgelse. Lær mere om de imponerende resultater her. Hjælp os med at gøre istandsatte enheder til det nye normale, så vi sammen kan bekæmpe de stigende e-affaldstal.

Del indlæg
  • Garanti

    30 dages prøveperiode og mindst 12 måneders garanti

  • Billigt

    Spar op til 40% ifht. nypris på dit køb

  • Grønt

    Vi invisterer i miljøbeskyttelsesinitiativer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev for første gang og spar 75 kr!

Gå aldrig glip af et tilbud igen.

Du kan finde information omkring vores brug af personlig data i vores Privatlivspolitik.